فاطمه بنت حِزام مشهور به اُمّ البَنین، از همسران امام علی علیه السلام و از شخصیتهای محترم نزد شیعیان است. او مادر حضرت عباس ، عبدالله ، جعفر و عثمان است که هر چهار تن در روز عاشورا به شهادت رسیدند.از آنجا که او مادر چهار پسر بود، به ام البنین مشهور شد. پس از واقعه ، ام البنین برای امام حسبن (ع) و فرزندانش یوگواری میکرد به طوری که دشمنان اهل بیت نیز با او همنوا میشدند. مدفن ام البنین درقبرستان بقیع است. منبع :ویکی شیعه
جایگاه ام البنین در شیعه عالمان شیعه شجاعت، فصاحت و علاقه ام البنین به اهل بیت بهویژه امام حسین(ع) را ستوده و از او به نیکی و بزرگی یاد کردهاند. به گفته شهید ثانی و مقرم ام البنین نسبت به خاندان پیامبر، محبت شدیدی داشت و خود را وقف خدمت به آنان کرده بود. اهل بیت نیز برای او احترام ویژه قائل بودند و در روزهای عید، نزد او میرفتند.باقر شریف نیز گفته است در تاریخ زنی همچون ام البنین دیده نشده که نسبت به فرزندان هووی خود محبتی خالصانه ورزد و آنان را بر فرزندان خویش مقدم بدارد. سید محمود حسینی شاهرودی (متوفی ۱۳۹۴ق) ازمراجع تقلید شیعه و از شاگردان مزررای نایینی و آقا ضیاء عراقی گفته است من در مشکلات، برای ام البنین صد مرتبه ثلوات میفرستم و حاجت میگیرم.برخی گزارش کردهاند که ام البنین در میان زنان شیعه جایگاه ویژهای دارد، زنان ایرانی برای برآورده شدن حاجات خود و همچنین برای بالا بردن نیروی شکیبایی و تحمل مصائب به او متوسل شده و سفرههای نذری به نام او برگزار میکنند.همچنین در برخی از مناطق شیعی سفرههایی با نام «سفره مادر حضرت ابوالفضل» یا «سفره ام البنین» مرسوم است. منبع :ویکی شیعه
ازدواج با حضرت علی علیه السلام س از شهادت حضرت فاطمه (س) ، حضرت علی علیه السلام با برادرش عقیل که در نسبشناسی عرب شهره بود، درباره انتخاب همسری که اصیل باشد و فرزندانی دلیر و جنگاور بیاورد، مشورت کرد و عقیل، فاطمه بنت حزام را پیشنهاد کرد که علی(ع) با او ازدواج کرد.در مورد زمان ازدواج امام علی(ع) با ام البنین اختلاف وجود دارد و در واقع تاریخ دقیقی در این مورد مطرح نشده است.همچنین در مورد اینکه او بعد از حضرت فاطمه همسر دوم یا سوم امام بوده است نیز اختلاف وجود دارد.اما در خصوص اینکه او قبل از ازدواج با حضرت علی و بعد از شهادت ایشان با شخص دیگری ازدواج نکرده است اختلافی وجود ندارد. برخی نقلهای تاریخی وجود دارد که امام بعد از حضرت فاطمه(س) به سفارش ایشان با امامه نوه پیامبر (ص)و دختر زینب ازدواج کرد و برخی نیز بر اساس روایتی از امام صادق (ع) معتقدند که ام البنین اولین همسر امام بعد از حضرت فاطمه(س) بوده است. برخی معتقدند بر اساس اینکه اولین فرزند ام البنین در سال 26قمری به دنیا آمده است ازدواج امام علی (ع) با ام البنین قطعا قبل از سال 22هجری بوده است، اما برخی دیگر سال ازدواج آنها را ۱۳ یا ۱۶ قمری میدانند چرا که بین ازدواج آنها و تولد حضرت عباس بزرگترین فرزندشان ۱۰ سال فاصله بوده است. در روایات آمده است، بعد از گذشت مدتی از ازدواج ام البنین با حضرت علی(ع)، ام البنین به انام علی (ع) پیشنهاد کرد او را به نام اصلیاش که فاطمه بود، صدا نزند، تا حسین (ع) با شنیدن نام فاطمه به یاد مادرشان نیفتند. از این رو امام علی(ع) او را ام البنین [مادر پسران] نامیدند. منبع :ویکی شیعه
"لبابه" همسر حضرت عباس علیهالسلام است. وقتی همسرم حضرت عباس علیهالسلام، با لبخند از سختگیریهای مادرش در تربیت فرزندان میگفت و میگفت که مادرش نخستین مربی شمشیرزنی و تیراندازی او و برادرانش بوده، نمیتوانستم به خود بقبولانم که این فرشته مجسم و این تندیس بینقص لطافت و زنانگی، نسبتی با شمشیر و کمان داشته باشد. همواره صحبتهایی از این دست را ترفندی از جانب همسرم میدانستم که شاید میخواست میزان شناخت من از روحیه و عواطف مادرش را بسنجد. امروز در بازار مدینه، با دو زن مسافر از قبیله بنیکلاب ملاقات کردم. وقتی دانستند که من عروس فاطمه کلابیهام، با خوشحالی مرا در آغوش گرفتند و بعد از پرسیدن حال و نشانی منزل او، اولین سؤالشان، مرا از فرط تعجب بر جا خشک کرد: هنوز هم شمشیر میبندد؟ - شمشیر؟! نه. - پس برادرش درست میگفت که از بعد ازدواج، تغییر کرده. - یعنی میگویید مادر همسرم جنگیدن میداند؟! از حیرت، سادگی و نوع پرسشم به خنده افتادند. یکی از آنها به عذرخواهی از خنده بیاختیار و بیمقدمهشان، روی مرا بوسید و گفت: شما دختران شهر چه قدر سادهاید. قبیله ما "بنیکلاب" به جنگاوری و دلیری میان قبایل مشهور و معروف است و تقریباً تمام زنان قبیله نیز کمابیش با شمشیرزنی، تیراندازی و نیزهداری آشنایند. اما فاطمه از نسل "ملاعب الاسنه" (به بازی گیرنده نیزهها) است و خانوادهاش نه فقط در میان قبیله ما و کل اعراب، بلکه حتی در امپراتوری روم نیز معروف و مورد احترامند. فاطمه در شمشیرزنی و فنون جنگی به قدری ورزیده و آموزش دیده بود که حتی برادران و نزدیکانش تاب هماوردی و مقابله با او را نداشتند. ✍ قسمت اول از کتاب ماه به روایت آه به قلم مرحوم ابوالفضل زرویی نصرآباد #مادرى_کردی تو بر نسل امیرالمومنین
هیچ مردی جرأت و جسارت خواستگاری از او را نداشت، به خواستگاران جسور و نامآور سایر قبایل هم جواب رد میداد، وقتی ما و خانوادهاش از او میپرسیدیم که چرا ازدواج نمیکنی؟ میگفت: مردی نمیبینم، اگر مردی به خواستگاریام بیاید، ازدواج میکنم. وقتی عقیل به نمایندگی از طرف برادرش امیرالمؤمنین علی علیهالسلام که رحمت و درود خدا بر او، به خواستگاری فاطمه آمد، او از فرط شادمانی و رضایت، گریست و گفت: خدا را سپاس من به «مرد» راضی بودم ولی او «مرد مردان» را نصیب من کرد. زن دیگر با خنده میان حرف دوستش پرید: چرا جریان خواستگاری معاویه را نمیگویی؟ با تعجب و حیرت گفتم: خواستگاری معاویه؟! از امالبنین؟! شوخی میکنید؟! یعنی نشنیدهای؟ تو چه عروسی هستی دختر؟ لااقل حکایت «میسون» را که میدانی ... «میسون»؟! نه ... چه حکایتی است؟ راستش قبل از آن که عقیل به نیابت از امیرمؤمنان علی علیهالسلام به خواستگاری فاطمه بیاید، معاویه هم کسی را به خواستگاری فرستاده بود. لابد میدانی که معاویه پس از رحلت پیامبراکرم صلی الله علیه و آله و سلم و آغاز حکمرانی خلفا، والی شام شد و با حیف و میل بیتالمال و خرج کردن از کیسه مردم، رفته رفته برای خود امپراتوری خود مختار ایجاد کرد. ✍ قسمت دوم از کتاب ماه به روایت آه به قلم مرحوم ابوالفضل زرویی نصرآباد #مادرى_کردی تو بر نسل امیرالمومنین