1. مهمان گرامی، جهت ارسال پست، دانلود و سایر امکانات ویژه کاربران عضو، ثبت نام کنید.
    بستن اطلاعیه

**پاسخ به تمام سوالات دینی**

شروع موضوع توسط Amin_110 ‏25/7/15 در انجمن متفرقه مذهبی

1. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113

سلام و عرض ادب خدمت همه ی دوستان عزیز@};-

قبلا چنین تاپیکی با چنین موضوعی داشتم ولی در حال حاضر مفقودالاثر شده و خبری ازش نیست . دوستان قدیمی با این تاپیک آشنا هستن ولی برای آشنایی دوستان جدید باید بگم که با شناختی که دوستان قدیمی از من دارن میدونن که من به عنوان یک شخص مذهبی که در زندگیم سعی کردم در مورد مسائل دینی اطلاعاتی کسب کنم ، همیشه وظیفه ی خودم دونستم که در حدّ توان در پاسخ به سوالات دینی تلاشم رو بکنم . این شد که دوباره وظیفه دیدم این تاپیک رو راه اندازی کنم . دوستان هر سوالی که مربوط میشه به دین ، اعتقادات ، مسائل شرعی ، ادیان و مذاهب ، شبهات دینی و... رو میتونن مطرح کنن و مطمئن باشن که بنده تمام تلاشم رو میکنم تا بهترین جواب رو تقدیمشون کنم .

فقط برای بهتر شدن تاپیک ، دو سه تا نکته رو در نظر داشته باشید :

** مهمترین قانون در این تاپیک ** : با توجه به اینکه دوستان کمی کم لطفی کردن و قوانین تاپیک رو رعایت نکردن و در غیبت من بدجوری بحث و جنجال راه انداختن ، یک تغییر اساسی در روند تاپیک ایجاد شد و اون اینکه تاپیک بسته شد تا دوستان مطلبی در اینجا ارسال نکنن . لطفا هر سوالی که دارید رو برای بنده خصوصی ارسال کنید و مطمئن باشید بنده در قالب مناسب و جوری که نه مخالف با قوانین سایت باشه و نه ایجاد جنجال کنه ، در اینجا همراه با جواب مطرح میکنم .

** به هیچ عنوان دین ، مذهب ، اعتقاد یا شخصی رو مسخره نکنید .
    ** اگر خدایی نکرده قصدتون امتحان کردن یا زیر سوال بردن سواد و اطلاعات بنده هست ، من همین الآن اعلام میکنم تسلیم هستم و به هیچ وجه اهل کل انداختن و جدال و دعوا کردن نیستم . چون نه خوشم میاد و نه وقت و حوصلش رو دارم و نه میخوام تالار به جنجال کشیده بشه .
    ** ارتون خواهش میکنم از سوال و مطرح کردن هرگونه مسائل سیاسی و مشکلات کشورمون جدّا خودداری کنید چون من پاسخگوی این مسائل نیستم .

ممنون از همه ی دوستان و موفق باشید@};-

آخرین ویرایش: ‏26/7/15
    jila_s، m naizar، Mohammad و 6 نفر دیگر از این ارسال تشکر کرده اند.
  2. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113
    خب دیروز دوست خیلی خوبم علیرضا جان سوالی رو در تاپیک دیگه ای مطرح کرد که بهتر دیدم اینجا قرارش بدم . البته باید خدمت داداش عزیزم عرض کنم که چون کمی جواب مفصله ، باید کمی صبور باشی تا سر فرصت مناسب ارسال کنم . چون میدونی جوابها رو کلمه به کلمه تایپ میکنم و خوشم نمیاد از جایی کپی و پیست کنم .

بہ نظرت ایـن انصـاف بوده کہ شیطان ۶۰۰۰ سال عبادت کنہ و خداوند ازش بخواد به آدم سجده کنہ مثل این کہ در یک اداره یک مدیر ۲۰ سال داره کار میکنہ بعد یک کارمند تازه وارد میاد و میگن از اون دستور بگیر . انصاف است؟
    خواهشـا با منطق جوابـ بده

jila_s، m naizar، وضعیت سفید و 4 نفر دیگر از این ارسال تشکر کرده اند.
  3. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113
    در مورد سوالی که پرسیدی مطالب بسیار زیادی میشه گفت که من سعی کردم در حد امکان خلاصه و مفید بگم ولی بازم امیدوارم حوصله ی خوندن همین مقدار رو داشته باشی . در چند بند بیان میکنم :

1) شیطان به واسطه ی سجده نکردن به آدم از درگاه خدا رانده نشد . بلکه به خاطر نافرمانی در مقابل خداوند رانده شد . درسته که شیطان 6000 سال عبادت کرده بود و جزو مقرّبین درگاه خدا بود و مقامش حتی از خیلی از فرشته ها بالاتر بود ، اما اونجایی که باید خودش رو نشون میداد ، از پس امتحان خدا بر نیومد و نافرمانی کرد . گناه ابلیس نافرمانی از خدا بود . این نافرمانی در قالب سجده نکردن بر انسان بود . نباید این گناه رو کوچک بشماریم . بعضی ها فکر میکنن یک سجده نکردن در مقابل اون همه عبادت که چیزی نیست . در حالیکه این نگاه بسیار اشتباهه . اولا , ابلیس با تمرّد و عصیان خودش نشون داد که عبودیت و بندگی واقعی نداره . دوما هر چند که شیطان زیاد عبادت داشت اما امتناع شیطان از سجده کردن برای آدم یک امتناع معمولی و ساده نبود و یک گناه عادی محسوب نمیشد , بلکه سرکشی و تمرّد همراه با اعتراض و انکار مقام پروردگار بود . به همین دلیل مخالفت او سر از کفر و انکار علم و حکمت خدا درآورد و به همین جهت می بایست تمام مقام ها و موقعیت هاش رو از درگاه الهی از دست بده . چون با این کارش عملا نشون داد که با علم و حکمت خداوند مخالفه و قبول نداره . مگه ما نمیگیم خداوند حکیمه و هیچ کاری رو بی دلیل انجام نمیده !؟ پس یقینا حکمتی داشته که چنین دستوری داده . شیطان با نافرمانی خودش ، در اصل علم و حکمت خدا رو زیر سوال برده و این عین کفر و شرکه و بزرگترین گناهه .

2) یه مثال : فرض کن تو رفیقی داری که مثلا 40 سال با هم رفیق هستید . اما همیشه در طول این 40 سال نشده که امتحانش کنی یا نشده که خودش رو نشون بده . بعد از 40 سال میبینی تازه اولین بار پیش میاد که در یه سری شرایط ، خود واقعیش رو نشون میده و یک خیانت بزرگ بهت میکنه . آیا رفاقتت رو باهاش تموم نمیکنی ؟ آیا میگی عیبی نداره اگر چه خیانت بسیار بزرگی بهم کرد ولی چون 40 سال باهام رفیق بوده بیخیالش میشم و ناراحت نمیشم ؟! یا پیش خودت میگی " نگاه کن حالا بعد از 40 سال رفاقت تازه خود واقعیش رو نشونم داد و فهمیدوم رفیق خوبی نبود " ؟! شیطان 6000 سال عبادت کرد اما هیچ وقت شرایطی پیش نیومده بود که امتحان بشه و خود واقعیش رو نشون بده . 6000 سال عبادت خوبه ولی زمانی ارزش داره که نیت خالص باشه . مگه قرآن نمیفرماید : نزدیکترین شما به خداوند ، با تقواترین شماست " !؟ تقوا و نیت برای خدا مهمه نه تعداد سالهای عبادت . در درگاه خداوند کیفیت از کمیت با ارزش تره . خودت بگو ، به نظرت دو رکعت نمازی که با اخلاص 100% باشه بیشتر ارزش داره یا هزاران رکعتی که اخلاص لازم رو نداره ؟ خودت دوستی رو که 1 سال باهات رفاقت کرده ولی در سختترین شرایط کنارت بوده رو انتخاب میکنی یا دوستی که 40 سال باهات رفیق بوده ولی در اولین وضعیت سخت ، پشتت رو خالی میکنه ؟! شیطان بعد از 6000 سال عبادت نشون داد بنده ی واقعی نیست و اونجایی که خدا میخواست بندگی کنه بندگی نکرد .

3) جالبه بدونی که از قرآن اینطور برداشت میشه که شیطان اصلا از قبل ، در دلش نوعی نفاق و کفر بوده و امتناع از سجده مرتبط با همین کفر در ضمیرش بوده . البته منظور از این کفر ، بی اعتقادی به خدا نبوده , بلکه منظور یک نوع رذیله ی اخلاقی و خودخواهی و خودپرستیه که به صورت خفی و ناآشکار در درون نفس او بوده و سبب طغیان و سرکشی او در برابر پروردگار شده . قرآن میفرماید "و اذ قلنا للملائکه اسجدوا لآدم فسجدوا الا ابلیس ابی و استکبر و کان من الکافرین" . همین بخش آخر آیه که فرموده "و کان من الکافرین" ، که یعنی شیطان از قبل ، از کافرین بوده . یعنی قبل از سجده نکردن در برابر آدم چنین حالتی در قلبش بوده ولی تا اون وقت بروز نداده بود ولی در این آزمایش خداوند خودش رو نشون داد و کفر و تکبرش رو علنی کرد . ابليس گرچه ساليان درازي عبادت كرده بود ولي عبادت او عبادت حقيقي و خالصانه نبوده . او در ظاهر اهل عبادت ولي در باطن كافر بود .

4) درسته شیطان رانده شد ولی هیچ وقت راه برای برگشتش بسته نشد . مگه این همه آیه و حدیث نداریم در مورد رحمت بی کران و بی نهایت خداوند !؟ آیا این رحمت شامل ابلیس نمیشه !؟ چرا میشه . روایات متعددی داریم در مورد اینکه آیا خدا ممکنه ابلیس رو ببخشه ؟ معصومین فرمودن بله . خداوند راه رو برای بازگشت شیطان باز گذاشته . هر چند وقت یک بار شیطان پشیمون میشه و از خدا طلب مغفرت میکنه . خدا هم در جواب میگه من تو رو میبخشم به یک شرط . برو سر قبر آدم و سجده کن . وقتی شیطان بالای قبر آدم حاضر میشه باز دچار تکبر و غرور میشه و این جواب رو میده که " اون وقتی که زنده بود بهش سجده نکردم ، چطور الآن به قبرش سجده کنم" !؟

5) خداوند قانونی داره که هم در قرآن بیان شده و هم در احادیث که بهش میگن
    "حَبط عمل" . یعنی از بین رفتن عمل . مثلا فرض کن کسی سالها ایمان داشته و عبادت کرده ولی اگه روزی کافر بشه ، دچار حبط عمل میشه . یعنی خداوند تمام اعمال سابقش رو از بین میبره و اجری براش باقی نمیمونه مگه اینکه توبه کنه و برگرده . تکبری که موجب کفر شیطان شد مثل جرقه ای بود که انبار باروت رو به خاکستر تبدیل کنه و تمام گذشتش رو با دست خودش نابود کرد . پس اصلا تمام اون همه سال عبادتش دیگه از بین رفته بود و نباید بگیم سزاوار اجر و ثوابه . ولی جالب اینجاست که لطف بیکران خدا بازم شامل حالش شد . اگرچه شیطان اصلا سزاوار این لطف خداوند نبود چون کفر و شرک موجب حبط اعماش شد .
    اگرچه ابلیس با نافرمانی خودش تمام گذشتش رو خراب کرد ولی باز هم خداوند با او به رحمت و لطف رفتار کرد و پاداش تمام اون سالها رو بهش داد . وقتی که ابلیس از بهشت رانده شد ، همونطور که میدونی و در قرآن اومده ، از خدا خواست تا زمانی رو بهش مهلت بده و عمر طولانی بهش بده . خداوند هم برای جبران اون همه سال بندگی این درخواستش رو پذیرفت و تا زمانی معین که در تفاسیر شیعه داریم این زمان تا ظهور امام زمانه بهش مهلت داد . ولی باز هم ببین شیطان در جواب این لطف خداوند چی کار کرد !؟ شیطان گفت حالا که به من عمر طولانی دادی ، من ازین مهلت استفاده میکنم و به گمراه کردن انسانها مشغول میشم .

6) اما یک نکته ی بسیار مهم رو هم باید در نظر داشت . اونم اینکه هم در قرآن و احادیث داریم و هم حکم عقله که هر چه شخص عالمتر و بزرگتر باشه ، اشتباهش هم بزرگتره . هر چه یک شخص عالمتر و بزرگتر باشه ، باید بیشتر مراقب باشه . هر روز توی دنیا انسانهایی هستن که دارن با چاقو و توی دعوا کشته میشن . ولی دیدی وقتی یه ورزشکار یا رزمی کار رو میشنویم که توی دعوا کشته شده خیلی تعجب میکنیم . چون انتظار نداریم اونم مثل بقیه آسیب ببینه . یا مثلا همه ممکنه مرتکب اشتباه و گناه بشیم ولی اگر ببینیم یا بشنویم که یک روحانی یا عالم دین مرتکب گناهی شده بیشتر سرزنشش میکنیم چون اون عالمه و همه ازش بیشتر انتظار دارن . هر چی شخص بالاتر بره ، اگر سقوط کنه بیشتر آسیب میبینه . در قرآن خطاب به زنان پیامبر گفته شده که شما چون همسر پیامبرید ، از اجر و ثواب بیشتری برخوردارید ولی حواستون هم باشه چون اگه گناه کنید ، بیشتر از مردم عادی عذاب میشید . شیطان هم همینه . شیطان علم و معرفت بسیار زیادی داشت . عالم به بسیاری از اسرار و علوم الهی بود . پس نباید بگیم " بابا حالا یه اشتباهی کرد ولی حقش نبود اینجوری مجازات بشه " . بلکه کاملا برعکس ، باید بگیم " واقعا چطور شیطان با اون همه مقام و علم و جایگاه تونست چنین خطایی بکنه " .

همونطور که گفتم در مورد این مسئله خیلی خیلی میشه بیشتر صحبت کرد ولی امیدوارم همین مقدار کافی باشه . بازم اگه جایی رو خوب توضیح ندادم یا فکر میکنی قانع کننده نبوده بهم بگو . شرمنده که طولانی شد . نشد کوتاهترش کنم .
    موفق باشی@};-

jila_s، m naizar، وضعیت سفید و 5 نفر دیگر از این ارسال تشکر کرده اند.
  4. کاربر ویژه

امتیاز دستاورد:
    116
    سلام
    ممنون امین جان کہ وقت گذاشتے و جواب دادے
    بخدا راضی به اذیت کردن و وقت گرفتنت نبودم
    واقعا یه دنیا تشکـر
    خیلے با مرامے:x:x

jila_s، m naizar، AɱïŗRεẕą و 2 نفر دیگر از این ارسال تشکر کرده اند.
  5. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113
    مخلص علیرضای گل هم هستیم . کاری جز وظیفه نکردم . بازم اگه مطلبی بود خوشحال میشم در خدمت باشم .

یکی دیگه از دوستان مطلبی رو اینجا قرار دادن که البته بنده پیش بینی میکردم توسط مدیریت حذف بشه ، چون هم از لحاظ بیان و ادبیات کمی جای اشکال داشت و هم اینکه ممکن بود به جنجال کشیده بشه . بنده سوال ایشون رو در قالبی مناسبتر بیان میکنم و انشالله سعی میکنم جوابش رو در اسرع وقت که بتونم قرار بدم . اوّلا ایشون ابیاتی رو قرار داده بودن که مضومنش این بود که : خود خداوند سبب گمراه شدن انسانهاست و اگر اینطور نیست پس چرا شیطان رو آفرید . سوال دومشون هم اینه : ابلیس با سجده نکردن از بهشت رانده شد ، پس چطور حوا رو فریب داد تا از آدم بخواد از میوه ممنوعه براش بچینه ؟
    انشالله سر فرصت مناسب مطالبی رو عرض خواهم کرد .@};-

jila_s، m naizar، نگار و 5 نفر دیگر از این ارسال تشکر کرده اند.
  6. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113
    دوستان محبت کنن و حتما حتما حتما پست شماره ی 1 رو مجددا مطالعه کنن چون تغییر بسیار مهمی کرده . ممنون و موفق باشید@};-

jila_s، m naizar، وضعیت سفید و 3 نفر دیگر از این ارسال تشکر کرده اند.
  7. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113
    از اینکه دیر جواب سوالات رو دارم میدم عذر میخوام . توی این مدت به شد سرم شلوغ بوده و از طرفی هم زیاد حال و حوصله ی تایپ کردن نداشتم . ولی به حسب وظیفه گفتم کم کم سوالاتی که پرسیده شده بود رو جواب بدم .
    یکی از دوستان این سوال رو پرسیده بودن :
    "چرا پیامبران معجزاتی مثل نصف کردن ماه انجام دادن که نه به درد مردم اون زمان میخورده و نه الآن ؟ چرا معجزاتی مثل کشف الکل ، تولید برق و تلفن و ازین قبیل انجام ندادن که به درد بخور باشه ؟!"

جواب دوست عزیزمون خیلی روشنه

اول اینکه شما باید به تعریف معجزه دقت کنید . توضیح و تعریف "معجزه" نیاز به بحث مفصلی داره ولی من خیلی مختصر و فقط ارکانش رو براتون میگم . معجزه عبارت است از: امر خارق العاده ای که با اراده خدای متعال از شخص مدعی نبوت یا امامت ، ظاهر شود و نشانه صدق ادعای وی باشد.
    خب با توجه به تعریف بالا ، بخشی از جواب سوال دوستمون کاملا روشن میشه و اون اینکه معجزه باید کاری باشه که
    خارق العاده باشه . منظور از خارق العاده بودن اینه که قابل یادگیری و یاد دادن و آموزش نباشه و فقط به اذن خداوند انجام بشه و دارای اسباب و وسایل عادی نباشه . خب مثالهایی که شما زدید مثل کشف الکل و برق و ... که معجزه نیست . بلکه کاریه که توسط یک دانشمند و به واسطه ی علوم و فنونی پیدا شده . قابل یاد گرفتن و یاد دادن هم هست . بزرگترین مشکل این امور اینه که هر کسی میتونه با یادگیری علوم مربوطه نظیرش رو بیاره . پس دیگه معجزه نیست . مثلا فکر کنید اگه 1400 سال پیش پیامبر اسلام ، به عنوان معجزه ، تلفن رو برای مردم میساخت ، درسته که اون زمان متحیر میموندن و بهش ایمان میاوردن ، ولی امروز چی !؟ آیا مردم امروزی نمیگفتن که محمد که پیامبر نبوده بلکه فقط یه دانشمند بوده مثل بقیه ی دانشمندان !!
    اما مثلا تبدیل شدن عصا به مار یا نصف شدن ماه و زنده شدن مرده و...و...و.... ، اینها توسط اسباب و وسایل عادی انجام نشده و قابل یاد گرفتن و یاد دادن هم نیست . نه در اون زمان و نه در هیچ زمان دیگه ای . همین هم باعث میشه که مردم متوجه بشن که آورنده ی معجزه یک انسان عادی نیست و کاری که کرده فراتر از کارها و اختراعات انسانهاست .

دوم اینکه چرا میگید این امور ، بی فایده بوده ؟! مگه فایده فقط در الکل و برق و اینترنت و ... است ؟ چه فایده ای بالا تر از اینکه یک نفر با انجام یک امر خارق العاده نشون بده از طرف خداوند اومده و تمام مطالبی که بیان میکنه ، به دستور و خواست خداست و برای هدایت و سعادت مردمه !!! همین الآن هم یکی از مهمترین دلایل ما برای اثبات دین و مذهبمون و حقانیت پیامبران و امامان ، معجزاتیه که ازونها در تاریخ ثبت شده . وگرنه به این راحتی نمیتونستیم ثابت کنیم که چرا تابع پیامبران و امامان هستیم . فایده و سود که فقط مربوط به زندگی مادی و معیشت مردم نیست . ضمن اینکه با این معجزات و اثبات حقانیت خودشون میتونستن درمسائل مادی هم مردم رو راهنمایی کنن .

سوم اینکه منو شما که نمیتونیم بگیم چه چیزی به عنوان معجزه باید میاوردن . بلکه پیامبران و اهل بیت در مقام اول سعی داشتن مردم زمان خودشون رو قانع کنن . پس باید کاری میکردن که مردم و قوم خودشون میخواستن . به همین خاطر هم اگر تاریخ رو ببینید متوجه مشید که اکثر قریب به اتفاق معجزاتی که پیامبران و امامان انجام دادن ، کارها و اموری بوده که خود مردم ازونها میخواستن نه اینکه اونها به خواست خودشون این کارها رو کرده باشن .

و اما نکته ی آخر : یه سوال واقعا جا داره که پرسیده بشه . اون هم اینکه : مگه ما نمیگیم پیامبران و به ویژه 14 معصوم دارای علوم الهی و علم غیب بودن ، پس چرا همون وقت به ساخت الکل و برق و اینترنت و انرژی هسته ای و ....و....و.... نپرداختن ؟! در حالیکه طبق اعتقادات ما ، معصومین به تمام این علوم و فنون ، عالِم هستن . این هم جوابش واضحه : دلایل بسیاری میتونسته داشته باشه که یکی از مهمترین اونها اینکه باید ظرفیتش میبوده . وقتی مردم اون زمانها ظرفیت دیدن هر چیزی رو نداشتن ، معصومین که نمیتونستن چنین اختراعاتی رو برای مردم بیان کنن . همین چیزهایی هم که بیان کردن ، باعث شده که متهم به سحر و جادو و ... بشن . حالا فکر کنید بیشتر از ظرفیت مردم براشون صحبت میکردن دیگه چی میشد .

از طرفی این ما هستیم که با مطالعه ی کم و اطلاعات ناچیزمون متاسفانه بیخبر از دستاوردهای علمی معصومین هستیم . با نگاه مختصری به تاریخ متوجه میشید که کارهای علمی که انجام دادن کم نبوده .
    به عنوان مثال پدر علم شیمی ، جابر بن حیان که بیش از 500 مقاله ی علمی در علوم مختلف نوشته ، یکی از شارگردان امام صادق علیه السلام بوده .
    یا فقط در رابطه با علم پزشکی و طب برید ببینید چه کتابهای مفصل و دقیق و عمیقی از معصومین به جا مونده . یا میتونم اشاره کنم به اون روایت امیرالمومنین علیه السلام که فرمودن اگر مردم ظرفیت و طاقتش رو داشتن ، من براشون از آب ، نور به دست میاوردم (که بعضی از مفسرین میگن
    شاید منظور حضرت همین سیستم توربینی هست که الآن انسانها به وسیله ی آبها دارن برق و نور تولید میکنن .)
    دیگه اینها به همت و انگیزه ی شما بستگی داره که کمی تلاش کنید و مطالعه کنید و ببینید با همون ظرفیت بسیار پایین مردم اون زمان ، باز هم چه علوم و فنون بسیاری توسط معصومین ارائه و بیان شده و به ثبت و ضبط رسیده .
    امیدوارم همین مقدار جواب کافی باشه .
    موفق باشید
    @};-

وضعیت سفید از این پست تشکر کرده است.
  8. کاربر فوق حرفه ای

امتیاز دستاورد:
    113
    سوال یکی از دوستان عزیزمون :
    کسی که میتونسته به اذن خدا راهی از وسط رود باز کنه و ازش رد بشن ، نمیتونسته یه نفر رو بکشه ؟ به جای این کار ؟

جواب :
    سوال ایشون مربوط میشه به داستان معروف حضرت موسی و بنی اسرائیل و غرق شدن فرعون .
    قبل از هر چیز باید بدونید که سيره و روش خداوند اينه که تا حد امکان با مخالفانش کنار بياد و با عطوفت و مهرباني برخورد کنه تا هدايت بشن نه اينکه سريعا اونها رو نابود کنه . وگرنه بله به قول شما برای خدا و رسولش کاری نداشت که اراده کنن تا فرعون و کل سپاهیانش در یک لحظه نابود بشن . در این ماجرا غرضها و اهداف زیادی بوده . نه اینکه فقط خدا خواسته باشه فرعون رو نابود کنه .
    اولین دلیل ، نجات يافتن حضرت موسی و بنی اسرائيله که به بن بست رسیده بودن . دوم اينکه اين خودش يکی از بزرگترين معجزات تاريخ بشريت شد که انقدر بزرگ و معروف شد که تمام ادیان به این ماجرا اعتقاد دارن و یکی از مهمترین معجزات حضرت موسی به شمار میاد . سوم هم اصرار خود فرعونيان بر تعقيب حضرت موسي سبب شد تا اونها نابود بشن وگرنه اگر به تعقیب بنی اسرائیل اصرار نمیکردن شاید تقدیر جور دیگه ای رقم میخورد و اونها به اون شکل نابود نمیشدن . چهارم اینکه نابود شدن فرعون در چنین حادثه ی وحشتناک و عجیبی ، اخطاری شد برای دشمنان خدا که متوجه بشن خداوند بسیار بسیار صبوره و بر طغیان و عصیان بندگانش بسیار صبر میکنه ولی وقتی بخواد اونها رو مجازات کنه و انتقام بگیره ، چنین بلای وحشتناک و عذاب الیمی سرشون میاد . همونطور که بعضی از اقوام و اشخاص دیگه مثل قوم عاد و ثمود و قارون و ... با حوادث وحشتناکی از بین رفتن تا درس عبرتی بر همه بشه . ضمن اينکه خود جریان غرق شدن فرعون ، سبب داستانها و معجزاتی شد که در يک تاپيک ديگه مفصلا بهش پرداختيم که میتونید مراجعه کنید . چه بسا با تامّل روی این جریان بشه دلایل خیلی بیشتر و بهتری هم برای این ماجرا پیدا کنیم که من فقط به همین چهار پنج مورد اکتفا میکنم .

http://topforum.ir/threads/142879/page-2#post-495772

امیدوارم کافی بوده باشه . موفق باشید@};-

وضعیت سفید و z!ma از این پست تشکر کرده اند.